Op ontdekkingsreis naar innovaties in de Foodvalley regio

‘Ontdek en ontmoet’ was het thema van de netwerkbijeenkomst die op 9 juni in Regio Foodvalley in De Meerwaarde Barneveld plaatsvond. Ruim 120 deelnemers zagen op verschillende locaties hoe de partners in Regio Foodvalley op verschillende thema’s innoveren en samenwerken aan een duurzame en gezonde toekomst. Boer aan het Roer organiseerde een rondleiding op het erf bij boerin Conny van den Top in Lunteren. Zij liet zien hoe verschillende innovatieve elementen zoals notenbomen, kruidenrijkgras en steenmeel toevoegen aan de mest het totaalplaatje van hun bedrijf sterker en toekomstbestendiger maakt. Conny ziet nog veel perspectief voor boeren in de regio. “Maar”, drukt zij de bezoekers op het hart, “we moeten dan uitgaan van wat er wél mogelijk is en het samen doen, met de politiek en andere partijen in de keten, ook organisaties als het waterschap. We hebben elkaar nodig om stappen vooruit te kunnen zetten.“

Lees hieronder het volledige persbericht van Regio Foodvalley

Regio Foodvalley is een regio waar veel innovatieve ideeën tot bloei komen die het verschil maken. ‘Ontdek en ontmoet’ was het thema van de netwerkbijeenkomst die op 9 juni in Regio Foodvalley in De Meerwaarde Barneveld plaatsvond. Ruim 120 deelnemers zagen op verschillende locaties hoe de partners in Regio Foodvalley op verschillende thema’s innoveren en samenwerken aan een duurzame en gezonde toekomst.

Blik op de regio

Keynote-spreker prof. dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en directeur van de Stichting Stad en Regio. Hospers houdt zich onder meer bezig met actuele sociaaleconomische vraagstukken in stedelijke en landelijke gebieden met een focus op Oost-Nederland. Hij inspireerde de aanwezigen – aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden – over het belang van innoveren en de betekenis van de regio daarbij. “Je kunt tegenwoordig beter spreken van de Hand- in plaats van de Randstad: de Randstad heeft vingers gekregen. Dat zijn de regio’s waar veel innovatieve kracht aanwezig is.” Daarnaast riep hij de aanwezigen op in lange termijnen te denken.

Regiotour

In Regio Foodvalley werken overheden, onderwijs- en kennisinstellingen met ondernemers aan een toe-komstbestendige regio waar het goed leven en werken is. Hoe passen bedrijven innovaties in de praktijk toe? En wat is daarvoor nodig? Tijdens de Regiotour stapten de deelnemers op de fiets, in de trein of in de bus en maakten kennis met verschillende bedrijven uit Barneveld en omgeving zoals Bosch Beton: ‘Wij zetten graag de deuren open voor onze Foodvalleyleden omdat wij absoluut geloven in samenwerken en het delen van kennis van de laatste stand van de techniek. Politiek en beleidsmakers kunnen immers enkel op hun werkterreinen mee innoveren mits er goede feeling wordt gehouden met de markt. Zo’n bedrijfsbezoek draagt daar zeker aan bij”, zegt directeur Brechtje van den Beuken-van den Bosch, een ambitieus familiebedrijf, dat aan een cementvrije generatie werkt. Zonnepark Banderwal is bezig om een duurzaam zonnepark met een dubbelfunctie te ontwikkelen. Epos heeft de bezoekers van de netwerkbijeenkomst meer vertelt over Epos als partner in smaakmakers en over de innovaties in allergeenveilige producten en productlijnen. “Dat is goed gelukt! Ook blijven wij graag benadrukken hoe belangrijk het is om, in samenwerking met de Food Academy Nijkerk, jongeren te blijven opleiden in ons bedrijf.”, aldus Elske Mouw, directeur Epos Nijkerk. Bij het Insect Experience Centre zagen de deelnemers hoe een geautomatiseerd systeem om insecten te kweken werkt. Eltjo Bethlehem, businessmanager van het Poultry Expertise Centre. “Het Insect Experience Centre is een sprekend en praktisch voorbeeld van samen innoveren in de dynamische omgeving van kennisoverdracht.” Circulaire Innovatieve verpakkingen worden bij Paperfoam gemaakt. Deze verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar. En op de boerderij van Conny van den Top leerden de deelnemers hoe de bodem centraal staat in de bedrijfsvoering.

De Meerwaarde: geloof in elk talent

Onderwijslocatie De Meerwaarde was deze dag de gastlocatie voor de netwerkbijeenkomst van Regio Foodvalley. Bert Brand, voorzitter College van Bestuur van De Meerwaarde: “Leuk dat De Meerwaarde Regio Foodvalley mocht ontvangen. De middag stond in het teken van innovatie. De deelnemers waren duidelijk benieuwd naar de (beroepsgerichte) visie en praktijk van ons onderwijs van De Meerwaarde. We mochten vertellen hoe we dat in ons onderwijs in het algemeen levensecht vormgeven en konden de innovatieve resultaten rond Sterk Techniek laten zien. We kregen heel mooie reacties op ons Techniekcentrum en daarbinnen ook op ons Technolab. Men was best wat onder de indruk van wat we met elkaar in onze samenwerking met de basisscholen speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 binnen hun leerlijn Wetenschap en Technologie hebben ontwikkeld.”

Regio Foodvalley Days

De regiotour vormde een onderdeel van de Foodvalley Days die op 8, 9 en 10 juni 2023 plaatsvonden. Drie dagen vól inspiratie en kennismaken met een regio die een unieke positie heeft op het gebied van agrifood, voeding en gezondheid. Op 9 juni vond een Inspiration Dinner plaats. Op 11 juni kan iedereen op stap gaan in de regio met de wandel en fietswijzer van Regio Foodvalley. Deze routes staan op https://www.ontdekregiofoodvalley.nl/.

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus geannuleerd

De bodemcursus heeft een aantal succesvolle rondes gehad. Er is sprake van geweest dat er een nieuwe ronde zou starten. Helaas is een nieuwe ronde