Masterclass helpt boeren in de Foodvalley regio in te spelen op veranderende markt

Een onderscheidend product van boerenerf direct op je bord. Of juist een dienst aanbieden aan andere partijen in de korte keten. Tijdens de slotbijeenkomst van de Masterclass Produceren in de Korte keten presenteerden deelnemers hun ontwikkelde bedrijfsplannen. Melkveehoudster Annelieke Overgoor uit Leusden: “Ik leer mijn klanten steeds beter kennen.”

De Masterclass Produceren in de Korte Keten wordt georganiseerd als onderdeel van Boer aan het Roer binnen de Regio Deal Foodvalley. Maar liefst 12 ondernemers deden hieraan mee en kregen persoonlijke begeleiding om hun unieke concept uit te werken in een bedrijfsplan. Aanwezig tijdens de slotbijeenkomst waren, naast de deelnemers diverse geïnteresseerden, een vakjury bestaande uit Marcel Goossens (directeur WFC Experience), Mariken Fellinger (programmamanager Regio Deal Foodvalley), Marit Rietveld (Gemeente Ede) en Linette Mak (Voedselmakelaar provincie Utrecht). Fellinger: “Er speelt veel in de landbouw in de regio, maar het is ontzettend inspirerend om te zien hoe ondernemers kansen in de veranderende markt pakken.”

Unieke concepten
Een mobiele kaasmakerij, notenteelt, Syrische kaas van Hollandse koeien, voedselbos op een melkveebedrijf, verkoop van eigen vlees en melk, lokale groenteteelt met een sociale context: stuk voor stuk unieke concepten die de ondernemers presenteerden tijdens de slotbijeenkomst. Zo organiseert melkveehoudster Annelieke Overgoor workshops, plukdagen en proefmomenten op haar bedrijf. Jacob Haalstra is bezig met notenteelt. “Er is steeds meer vraag naar noten, maar de noten die we in Nederland consumeren zijn veelal geïmporteerd. Nederland heeft zelf echter een gunstig nat klimaat voor notenteelt, met een lagere footprint. Wij focussen ons op het telen van Nederlandse noten én het volledig verwaarden van het product in de korte keten. Zo heeft een notenboom functies voor de biodiversiteit en zelfs de schil kan je verwerken. De noot kan je natuurlijk eten maar ook verwerken, bijvoorbeeld tot walnotenolie. ”

Netwerk betrekken
Tijdens de Masterclass kregen de ondernemers niet alleen kennis aangereikt, ze leerden ook van elkaar. Sommigen hielpen elkaar zelfs verder door onderling met elkaar samen te werken. Docent Jan Willem van der Schans: “Als ondernemer in de korte keten lijkt het soms zo dat je alles zelf moet kunnen, van teelt tot marketing en verkoop. Maar we komen erachter dat je vooral mensen om je heen moet verzamelen die stukjes expertise voor je kunnen invullen, door hen te betrekken in je bedrijf.”

Verdieping
De Masterclass is dit najaar verder gegaan met een Verdieping. Deelnemende boeren krijgen hier persoonlijke begeleiding, maar ook beleidsmakers en erfbetreders kunnen het programma bijwonen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Boer aan het Roer.

Over Regio Deal Foodvalley
De Regio Deal Foodvalley is een samenwerking tussen Rijk en Regio om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. In het vierjarige programma hebben overheden, kennisinstellingen en ondernemers krachten gebundeld om hun impact te vergroten. Samen werken we aan Toekomstbestendige landbouw, Gezonde voeding voor iedereen en het versterken van kennis en de innovatiekracht in de regio. De Regio Deal Foodvalley stimuleert de productie én consumptie van betaalbaar, duurzaam en gezond voedsel in een gezonde en aantrekkelijke omgeving. Daarmee werken we tegelijkertijd aan welzijn en welvaart voor onze inwoners.

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten