Excursie Van Onze Grond

Meer duurzaam en lokaal in de supermarkt?

Graag nodigen we agrariërs, supermarkteigenaren en beleidsmedewerkers uit om deel te nemen aan een studie trip naar een korte keten initiatief in en rond Deventer: Van Onze Grond. Bij dit initiatief werken supermarkteigenaren, boeren, voedselproducenten en logistieke partijen samen om op regionaal niveau via korte toeleveringsketens te leveren. De excursie vindt plaats op 31 januari. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers, dus meld je snel aan via het aameldformulier onderaan deze pagina.

We gaan inspiratie opdoen, ervaringen uitwisselen, lessen trekken en kijken of we in de Foodvalley regio iets vergelijkbaars op kunnen zetten c.q. ons bij het VOG initiatief kunnen aansluiten. Kijk ook op

https://van-onze-grond.nl/

Over Van Onze Grond
Het initiatief is gebaseerd op pragmatisme en schaalbaarheid. Interessant is bijvoorbeeld dat de supermarkt eigenaren van verschillend formules afkomstig zijn. Maar ter versterking van de positie van (vaak kleinschalige) producenten werkt men samen, wat leidt tot een verrijking en versterking van de regionale voedseleconomie.

De excursie wordt mogelijk gemaakt binnen thema Nieuwe Verdienmodellen van Boer aan het Roer (Regio Deal Foodvalley) en POP 3 project Veluws Groenten Cluster.
Klik hier voor fotos van het Van Onze Grond schap in Deventer (Hans Kok, Colmschate, en Boreel).

Achtergrond
Er gebeurt momenteel veel in de landbouw en in ons voedselsysteem. Denk aan stikstof, broeikasgassen, energie armoede, voedselarmoede, eerlijke prijzen, dierenwelzijn, verpakkingen, etc. Er wordt steeds ook naar supermarkten gekeken met de vraag of die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van deze uitdagingen. Veel gebeurt op het hoofdkantoor maar juist ook supermarkt eigenaren op lokaal niveau zijn vaak al bezig met boeren in korte ketens, of overwegen daar meer aandacht aan te besteden. Op veel plekken worden ervaringen opgedaan. Het gaat niet altijd meteen goed maar soms juist ook wel. We kunnen tijdens deze excursie leren van de ervaringen uit een andere regio.

Ook minister Piet Adema wil inzetten op groen geproduceerde producten in het supermarktschap. Zie hieronder een fragment van ANP nieuws:

Piet Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt
ANP
25 november 2022
Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, en ook in de supermarkten moeten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen, zegt landbouwminister Piet Adema. De afspraken die hij wil vastleggen in het landbouwakkoord moeten daartoe leiden. „Mijn bedoeling is om de schappen met duurzame producten te vullen. En dat het geen keuzemenu meer is”, aldus de bewindsman in een toelichting op zijn plannen.

Programma

Tijdstip:Waar:Wie/Wat:
10:30 – 11:30Jumbo Colmschate
Flora 2
7422 NB Deventer
Hans Kok
Bezoek is 1 uur inclusief koffie en een broodje  
11:30 – 11:45Reistijd
11:45 – 12:30Tuinderij Haverkamp
Essenstraat 6A
7418 BM Deventer
Jopie Duinhouwer
Bezoek is drie kwartier inclusief koffie of thee
12:30 -13:00Reistijd
13:00 – 14:30Combigro Helmink
Zonnehorst 4
7207 BT Zutphen
Anton van der Kamp (voorzitter en logistiek partner) Ton Wilgers (Wilgers aardappelen uit Schalkhaar) Tonnie Veldhuis (Dijk 43 uit Klarenbeek)
Bezoek 1,5 uur inclusief drinken en iets warms te eten

Aanmelden excursie
U kunt u aanmelden via het formulier hieronder. Heeft u al vragen? Neem contact op met het Agroloket Regio Foodvalley.

Aanmelden Excursie Van onze Grond

Naam(Vereist)
Ik ben werkzaam als(Vereist)

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Pilot: Wroeten met Meelwormen

Meelwormen en varkens lijken op het eerste oog niet meteen logische combinatie. Maar qua voedingswaarde zijn deze insecten juist interessant om als duurzame toevoeging te