15 cursisten volgen Bodemcursus in Kootwijkerbroek

15 cursisten volgen Bodemcursus in Kootwijkerbroek

Hoe goed is het bodemleven op mijn percelen, en wat blijft er over van een begraven onderbroek? In februari werd de inmiddels derde ronde Bodemcursussen gevolgd door vijftien cursisten. Door de grote animo organiseren we komend najaar weer een nieuwe ronde, waar je je nu al voor op kunt geven.

Praktischer kon het bijna niet worden: een platte wagen vol met profielkuilen van de deelnemers. De structuur, beworteling en het aantal wormen van alle kluiten werd vergeleken. De verschillen waren enorm, wat ontzettend leerzaam was.
Ook werden ter plekke nog kuilen gegraven worden in een kruidenrijk grasland. Goed om met eigen ogen te zien hoe een wortelpakket zich ontwikkelt, en vooral hoe je thuis op de juiste manier thuis een profielkuil graaft. Dit was meteen het huiswerk voor de cursusdag twee: neem een vers gegraven kluit mee.

Theorie
In drie dagen kwamen er meer dan 250 sheets met informatie voorbij van docent Pieter Struyk. Plaatjes vertellen immers meer dan praatjes. De interactie met de groep bracht direct verdieping in de leerstof. Een groot aantal deelnemers had bodemmonsters en analyseresultaten meegenomen om gericht vragen te kunnen stellen over hun eigen percelen. De deelnemers hebben alle sheets per mail ontvangen, met nog veel meer interessante documentatie. Het tastbare bewijs van deelname aan de cursus was het boek ‘Bodemsignalen onder grasland’, dat aan alle deelnemers als naslagwerk is overhandigd.

Terugkomdag
Om de leerstof niet verloren te laten gaan, wordt er nog een terugkommiddag georganiseerd, waarbij het afsluitende huiswerk wordt bekeken: hoe goed is het bodemleven in mijn perceel, en hoe weinig blijft er over van een ingegraven katoenen onderbroek na circa twaalf weken?

Nieuwe ronde najaar
De bodemcursus, eindelijk weer in het echt, maakte dat het voor de deelnemers extra leerzaam was. In het najaar volgt er nog een cursusronde. Aanmelden kan alvast op bodemenwater@vallei-veluwe.nl. De cursus wordt georganiseerd door het Waterschap binnen Boer aan het Roer. De docent is Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut.

Fysieke bijeenkomst
Het was bijna onwennig, om na online cursussen en herhaaldelijk uitstellen van de cursus op locatie, toch echt weer bij elkaar te mogen komen. Dat gebeurde in Kootwijkerbroek, bij het loonbedrijf Van Geresteijn. Het leek op een feestje en met de groene slagroomsoezen bij het welkom smaakte het ook zo!

 

Blijf op de hoogte

Asset 7 Meer nieuwsberichten

Bodemcursus geannuleerd

De bodemcursus heeft een aantal succesvolle rondes gehad. Er is sprake van geweest dat er een nieuwe ronde zou starten. Helaas is een nieuwe ronde