Tijdens een zonovergoten najaarsmiddag namen 20 deelnemers aan de cursus Bodem en water de moeite naar de terugkomdag in Stoutenburg te rijden. Het werd door het gevarieerde programma een leerzaam weerzien. De cursus in het kader van Boer aan het Roer is dit jaar in de maanden maart en april vanwege coronamaatregelen voornamelijk digitaal georganiseerd. Heeft u ook interesse om mee te doen aan de Bodemcursus? Laat het ons weten!
Op het erf van de familie Overgoor zorgde cursusleider Manon Scholte (Waterschap Vallei en Veluwe) voor de hartelijke ontvangst. Annelieke Overgoor introduceerde het melkveebedrijf – 60 koeien, 15 pinken, 20 schapen, 23 hectare grond waarvan 4 hectare natuurland – en ging in op haar motivatie om deel te nemen aan de cursus Bodem en water. Enkele andere deelnemers beschikten al over meer achtergrond en kennis. Zij kregen tijdens de cursus voornamelijk bevestiging van de inhoud, maar hoorden ook over nieuwe ontwikkelingen. Sommige van hen passen nieuwe zaken inmiddels toe op hun bedrijven in o.a. Lunteren en Ederveen.
Onderbroek
In april kregen de deelnemers de opdracht een onderbroek in hun grond te begraven. Tijdens de terugkomdag moest het bewijs geleverd worden dat door het bodemleven het katoen tussen de elastieken banden van de onderbroek in meer of mindere mate zou verteren. Een mooie indicator van gezond bodemleven. Gerbrand Overgoor kon op zijn grond helaas het bewijs niet aantonen. Ondanks zijn verwoede graafpogingen werden de onderbroeken niet teruggevonden. Deelnemer Ienze Koekkoek was dat wel gelukt. Aan de hand van foto’s liet hij de restanten van de onderbroeken na vijf maanden zien.
Klaver
Op een grasklaverperceel nam de docent van de bodemcursus, Pieter Struijk van het Louis Bolkinstituut de deelnemers met recht mee de diepte in. Naast het bestuderen van de gegraven profielkuil volgde er een opdracht. Zoek het verschil tussen rode en witte klaver zonder dat het in bloei staat. Na nauwkeurige vergelijking is rode klaver te onderscheiden door de kleine haartjes die aan de onderkant van het blad te zien zijn. Door opgegraven grond te analyseren kwamen er vragen en ontstonden gesprekken. Over verdichting, organische stof, wortels die door zure grond groeien en mogelijk benodigd kalium om klaver te kunnen laten groeien.
Certificaat halen
Aan het eind van de middag ontvingen de deelnemers hun certificaat als bewijs van deelname aan de cursus Bodem en water. De cursus voor agrariërs en erfbetreders gaat dit najaar op herhaling, maar dan hopelijk weer in fysieke vorm in Kootwijkerbroek. Andere belangstellenden zijn ook welkom. Meedoen? Laat het ons weten.